Használati útmutató - pár kulcsszó mögé leírom, hogy mit értek mögéje, hogyan kell megkeresni a cikkeket, illetve mit, miért és milyen technikai megfontolás végett csinálok olyanra, amilyenre.

Gyakorlott számítógép használóknak a lenti kérdések ismertek, de az érdeklődők egy része a visszajelzések alapján most került közel a számítógéphez először. A kíváncsiság nagy úr és erőt ad az új dolgok elsajátításához. Ezt az utat szeretném megkönnyíteni ezzel a pár sorral.

 
     

kis képre kattintás

A szövegek mellett látható kis képek úgy működnek, mint az ajtók, ha rákattintunk, akkor kinyílik és elérhetjük a mögötte lévő írást. Ha vissza akarunk lépni az előző oldalra, akkor az oldal elején lévő kisképre, vagyis az átjáró ajtó másik oldalára kell kattintani és visszamehetünk oda ahonnét ide jöttünk. Az oldalak jobb felső sarkában lévő nyomógombra kattintva visszajutunk a fő oldalra.

 

 

 

 

offline üzemmód

A honlapon sok külső információra mutató link szerepel. Az ott fellelhető anyagok sajnos idővel eltűnnek, sajnos tapasztalati úton jutottam arra, hogy célszerű megőrizni az eredeti állapotukat valamilyen módon. Valamint felmerült egy felhasználói igény is, hogy a honlap egésze működő képes legyen CD-ről futatható módon is. Azaz olyan helyen is megnézhessék, ahol nincs internet elérhetőség.

 
     

átemelés szükségessége

Vannak cikkek, ahol az eredeti formai megoldás nem éppen jó. Többnyire az olvashatósággal van gond. A nem megfelelő méretű betűk, a kicsi sortávolság, a tömött szöveg a legérdekesebb anyagot is élvezhetetlenné teszi. A megcélzott olvasó közönség többnyire már szemüveges. A fent említett hibák végett az olvasás fárasztó és nehézkes számukra, így nem jut el hozzájuk az információ. Ezért azokat tartalmi változtatás nélkül átemelem az oldalhoz illeszkedő stílusba. Ezt az Offline verzió kialakítása is megköveteli. Mindig megjelölöm az eredeti forrást és felhívom a figyelmet az ott elérhető egyéb extra lehetőségekre. Az átemelés szükségességének másik oka, hogy a források eltűnnek. Akár tárhely probléma vagy a téma aktualitásának elvesztése végett sokszor elérhetetlenné válnak az interneten a cikkek. Nem ellopni, hanem elérhetővé szeretném tenni mások munkáját.

 
     

módosítás ideje

Az egyes oldalak alján látható, hogy mikor volt utoljára módosítva. A számítógép a megnézett oldalakra egy ideig emlékezik és ebből az előzmény memóriából idézi fel az újra megnézendő oldalt, a módosítások láthatóvá tételéhez ilyenkor egy Frissítés gombot kell nyomni, vagy a Ctrl+R billentyű kombinációt egyszerre kell lenyomni.

 
     

blokkolt tartalom

Az Internet Explorer böngésző az oldalaknál feldob egy sárga csíkot felül.Vissza a főoldalra gomb roll-over technikával működik, ezt a kép átváltást tartja veszélyesnek.

Bal egér gombbal rákattintva a felugró szövege, kapunk egy szürke téglalapot, amin engedélyezhetjük a képek átfordulását és feldob egy megerősítő dobozt. Az igenre kattintva megszabadulunk a böngésző figyelmeztetéseitől. Javaslom más böngésző típus használatát pl.: Opera, Firefox, stb.

 
     

linkelt oldalról vissza

Amikor egy külső linkre lép valaki, akkor ott értelemszerűen nem szerepel más visszalépési lehetőség csak a böngésző vissza nyílja. De ki lehet próbálni azt a billentyű kombinációt is, hogy egyszerre lenyomjuk az Alt és balra nyilat  mutató billentyűket.  Az Alt billentyű a Space (szóköz) mellett van balra az alsó sorban, míg a balra nyíl  a billentyű mezőtől jobbra találhat négy darab irány jelző nyíllal ellátottból értelemszerűen a balra mutató.

 

 

 

 

témák választása

Tekintettel az érdeklődésemre, az időmre és rendelkezésre álló információkra megpróbálom rangsorolni a témákat. Amit elkezdek, azt igyekszem befejezni először. Ha túl sok segítséget kapok egyszerre, akkor óhatatlanul úgy látszik kívülről, mintha nem csinálnék semmit, mert mindig lesz elmaradásom. Elkezdtem ezt a munkát, szépen lassan eljutok majd valameddig, mert vége sohasem lesz ennek. Főként a régebbi idők témáival kívánok foglalkozni. Az utóbbi évek történéseinek még le kell tisztulnia és ezekről az érdeklődők a napi sajtóból is szerezhetnek információkat.

A célom, hogy a falu értékeire irányítsam az érdeklődők figyelmét.

 

 

 

 

Szerzőjogi állásfoglalás

Használd egészséggel, az alábbi három ismert kritériumnak megfelelően:

Jelöld meg a forrást, ha idézed vagy linkeled!

                        Ne add el más munkáját!                   

                                           Ne változtassál rajta!                                                                 

 

 

 

v20100902