KÉRDÉSEK és KÉRÉSEK az ikervári lakosokhoz, a leszármazottaikhoz illetve az elszármazottakhoz.

Például szükség lenne egy képre valamiről, amiről országos archívumokban nincs meg, de a régi családi fényképek között megtalálható. Még ha nem is direkt ezeket fényképezték, de a háttérben megörökítették akaratlanul is azt, ami érdekes számunkra.

Lehet, hogy az unoka már az ország másik felén lakik, de a nagyi „cipős” emlék-dobozában ezek ott lapulnak. Őrizzük meg a múltat és vele a Nagyi és Papi emlékét. Csak egy kis erőfeszítést igénylő utána nézést jelent ez most még.

Kérdések, azok is felmerülnek gyakran és jó lenne megtudni, ki hogyan emlékszik rá? Addig kell kérdezni, amíg van kitől! Itt nem szabad halogatni. Egy kép előkerülhet 5 év múlva is, de egy kérdés megválaszolatlan marad végleg pár napos késlekedés miatt.

 

Mit tegyünk? Írjunk pár sort, hogy mit ábrázolnak a képek. Amelyek a kérdésre adnak választ, azt beszkennelve, vagy torzítás nélkül lefotózva kérem elküldeni. A megjelenésének körülményeit mindig egyeztetem a beküldővel. Elég jelezni, ha van valami, a többit megszervezzük. Nem akarok elhozni semmit a családi értéktárból, de megőrizni az utókornak azt igen. Természetesen van már pár régi családi fotó, amit rám biztak már, hogy gondoskodjak a fennmaradásukról.

Az újabb kérdések kerülnek felülre, a már nem aktuálisak törlésre kerülnek. Vagyis ez a rész időszakosan váltózó lesz.

 

a magas szószék

Szükség lenne a Szatmári plébános írásba az 1968 előtti magas szószékről egy fénykép. A bérmálkozókat előtte szokták fényképezni.

 

hidakról

A készülő hidas íráshoz a Cifra hídról, a régi Rába hídról, és a régi csatorna hídról kérnék felvételeket. A csatorna híd felvezető beton terelői kedvenc fotó helyek voltak, a Rába híd fa korlátjához dőlve is sok fotó készült anno.

 

papi emléklapok

A plébánosok elsőmisés, ezüstmisés és aranymisés emléklapjai is érdekelnek a környező falvakban szolgáló papoké is, mert ők is átjártak helyettesíteni. De fényképek is értékesek lennének róluk.

 

temetések

Temetőből temetési képek, a koszorúkkal fedett sírokról szoktak készíteni képet. Esetünkben a háttérben látható temetői aktuális állapotok az érdekesek, mert a temetés ismert időpontja alapján sok információt össze lehet illeszteni. Most a temető észak-nyugati oldala lenne érdekes, a régi halottasház felé menet bal oldalon, a gyerek sírok előtti térségről.

 

mit loptak el?

Az idősebb generáció hogyan emlékezik, 1975 tájékán a Batthyány szoborról az érckoszorú szalagját törték le, vagy a talpazaton lévő címert lopták el?  Esetleg ebből a korból felvétel a szoborról, hogy mi mikor volt meg még?

 

helyi értékekről

Ikervár speciális helyeiről képek – „Túr” bolt, Deli bolt, Messinger kocsma, Kovács műhely, varroda, Háziipari ktsz, Tejcsarnok, hogy csak egy téren körbe forogjuk.

 

kastely kepek

Kastélyban készült fényképek, több nevelő a családjával ott élte a mindennapjait, ezen képek hátterében lévő információk pótolhatatlanok. Fábián családot jó lenne elérni ez ügyben, ehhez kérnék segítséget, ha valaki össze tudna kötni minket.

 

áradás a duzzasztón

A mostani Rába nagyvízről, a kinyitott zsilipeket átömlő vízről képek, rövid videó is jó lenne későbbikre nézve.

 

 

 

A felhasználáskor megjelölöm a forrást, ha beleegyezik. A képeken látható személyeket is igyekszem nevesíteni. Itt nincs olyan, hogy jól vagy kevésbé jól sikerült kép. Az információkat nem biztos, hogy azonnal felhasználom, közlöm. De vallom, hogy minden kis dolog része a nagy összképnek és felhasználásra kerül majd valamelyik témában.

 

v20230806