Füstölgök a GSM antennák végett, többre tőlem nem futja, de talán olvassa az egyszer majd, aki tehet is valamit.  Szükség van a technikára, de nem ilyen csúfosan. Megértem, hogy a szép- és műszaki-érzék hátérbe szorul, amikor a pénz diktálja a tempót.

Talán csak azért vagyok elégedetlen, mert sok helyen a kivitelei terveket csak megfelelő kitételekkel fogadták el. Kötelezték a szolgáltatót, hogy a tájba illő módon valósítsa meg a kivitelezést. Ha valami szokatlan, de szép, az nem bántja az ember szemét.

 

 

 

Berakok ide pár képet, hogy egyértelmű legyen morgásom tárgya. Nyugatról és keletről így fest a szénaboglyánk. :-(

 

     

Idéznék egy érdekes kis cikk részletet. Az anyag letölthető az eredeti helyéről, az egyik nagy mobil szolgáltatónk oldaláról. A 16.-dik oldalon olvashatunk arról, hogy ez a probléma a szolgáltatóknál is napirenden van. A cikkben szereplő gondolatok nem tőlem, hanem egy névrokonomtól származnak.

Mutatok pár példát az antennák és tornyok környezetbe illesztésére egy olasz cég , a Calzavara megoldásai alapján. Talán ötletet kapnak az illetékesek nálunk is. Álcázzák az antennákat fáknak, az épületeken szélkakasnak vagy kéménynek. Vagy éppen elrejtik a szemünk elől egy hirdetmény mögé, mert az UHF sávban lévő sugárzás sok mindenen át és belát.

Természetesen nem azt mondom, hogy most aztán egy csomó műfenyőt telepítsenek és arra helyezzék át ezt az antenna erdőt. De ha jobban belegondolunk, akkor egy szép pálmafa sor jól jönne a focipálya mellett. Lámpákat szerelni rájuk és esti rangadókat is lehetne játszani. Talán még messziről is jönnének megnézni a híres pálmafás focipályájánkat. Abból még a falunak is haszna lenne :-)

Hirdető felület mögé rejtve.    

Építményekként megjelenítve.

   

Tetőn elrejtve a szem elől.

Északon fenyőfaként illik a tájba.

   

     

Mediterrán területen a ciprus féle az illeszkedő.

   

Még délebbre pálmafa a menő.

   

     

v20110216