Víztorony - a vezetékes víz bevezetése fontos lépcsőfok volt a falu fejlődésében, ezért nem szabad megfeledkezni magáról a toronyról sem. Nehéz is lenne, mert bármelyik irányból is közelítjük meg a falut, messziről látni már. A torony építési technikája és formája külön figyelmet érdemel. Mivel mi ezt az egyet látjuk, így nem vagyunk kellően a tudatában a szépségének. Az övszerkezetnél a karéjok megoldása olyan, mintha óriások járnának körtáncot és egymás kezét fognák. Persze ezt csak akkor látja meg az ember, ha látott már látott pár nem ilyen harmonikus víztornyot. Ipari építményként kifejezetten szép tornyunk van.

Általános iskolás gyerekként nagy dolog volt számomra, hogy egy akkoriban új  építési technológiával a szó szoros értelmében ott a szemünk előtt építették fel. Minden szünetben néztük fejlődését és találgattuk meddig fog felérni. Nagy dolog volt az építkezés akkoriban kis falunkban, a fejlődés látványos jele volt.

 
     

Ikervár első víztornya?  Vezetékes víz 1896-ban?

Mikor épült Ikervárott az első víztorony? A válaszadók 99%-a rávágja, hogy 1973-ban épült a víztorony.

Mikor volt vezetékes víz Ikervárott először? 1974-ben épült ki a vízhálózat.

Nem az Ő hibájuk, hogy nem tudják a helyes választ. Kihalt az a korosztály aki még látta gróf Batthyány Lajos győri főispán, vagy a fiumei kormányzóként aposztrofált gróf víztornyát 1896-ban.

 
 

 

 

A víztorony csúszózsaluzásos módszeréről találtam még évekkel ezelőtt egy érdekes kis összefoglaló írást. Erre hívnám most fel a figyelmet.

Valószínűleg egy évközi BME-s tanulmány lehet. Olvasmányos anyagnak tartottam és mivel ikervári vonatkozása van, így eltettem anno. A kis képre kattintva érhető el. Átalakítottam a doc formátumból, hogy könnyen hozzáférhető legyen mindenki számára. A mű szerzője Péter Gergő, de találkoztam ugyanezzel az anyaggal más szerző neve alatt is, de az övé volt a korábbi verzió.

 
     

Sokan nem is gondolják, hogy a víztornyoknak lelkes fanatikusai vannak. Az ő oldalukra vezetném most el az érdeklődött, ahol látható pár kép az ikervári víztorony olyan oldalairól, melyeket csak azok láthatnak, akik fel és bemerészkednek a toronyba.

A kis képre kattintva érheted el az oldalukat, mely havas állapotában mutatja a tornyunk tartószerkezetét, ahogy felülről kinéz. A viztorony.hu-n a képekre kattintva megnézheted őket nagyobban is. Az oldal off-line képe itt látható, de a képek nem nagyíthatók.

Könnyű elbóklászni az oldalukon, ha kíváncsiságodat felkeltette a téma. Érdemes még megnézni a víztornyunk családját is, a típusterveiről pár rajzot itt láthatsz!

 
     

Füstölgök a GSM antennák végett, tőlem többre nem futja, de talán olvassa az egyszer majd, aki tehet is valamit.  Szükség van a technikára, de nem ilyen csúfosan. Megértem, hogy a szép- és műszaki-érzék hátérbe szorul, amikor a pénz diktálja a tempót.

Talán csak azért vagyok elégedetlen, mert sok helyen a kivitelei terveket csak megfelelő kitételekkel fogadták el. Kötelezték a szolgáltatót, hogy a tájba illő módon valósítsa meg a kivitelezést. Ha valami szokatlan, de szép, az nem bántja az ember szemét.

 

 
     

Dióhéjban pár adat

Víztorony kapacitása 150 m³ , 1973-ban épült, túlfolyószint - 32 m,

építési technológiája - csúszózsaluzásos, típusa - karélyos,

Hidvégi Miklós - szerkezet és statikus tervező,

Zsuffa András - építész,

Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat - kivitelező,

Mélyépterv - tervező vállalat,

 

A kis képet 1975-ben fényképeztem, valami kis szovjet csodamasinával készült.

 
     

v20110216