Képeslapok, a falu történelmének képi megörökítői. Amikor még nem fényképezőgépes mobil telefonnal járt - kelt mindenki, akkor csak ritkán került sor a fotón való megörökítésre valami. Kellett hozzá jó téma, de még ennél is jobban a fizető megrendelő. Mert akkor még meg kellett fizetni a tudást, a technikai eszközöket. Ikervárott volt mit fényképezni és a kereskedők révén volt megrendelés is.

Remélem sikerül majd rámutatnom, hogy egy-egy képeslap hány kérdést tesz fel, illetve hány kérdésre tud válaszolni, még ha hangja nincs is .

Képeslap gyűjtés közben tudtam meg, hogy apai nagyapám is adott ki képeslapokat, sőt azt is megtudtam, hogy a szomszéd házban volt a boltjuk, még apám születése előtt.

 
     

Ez egy igen értékes rekorder képeslap, száz év feletti és a legnagyobb utat megtevő  ikervári képeslap. Elmúlt 123 éves és megtett több mint 4000 km-t.

1900 május 5.-én keltezte Ikervárott a feladója, majd Belgiumban 1900. június 24.-én feladta egy dél francia kisvárosban lakó barátjának. Ott sokáig megőrizték, majd nem ismert, de biztosan több kézen jutott vissza Budapestre, majd onnét Ikervárra.

Az igazi értékét főként az képezi a képeslapnak, hogy egy múlt századforduló korabeli képeslapgyűjtőnek küldték. Aki azt kérte a barátaitól, hogy egy viccet is írjanak a képeslapra, amit küldenek neki. A képeslapon egy Rajzó Miklós festő műve látható, ami még növeli az eszmei értékét.

 
     

Képeslapok Ikervárról - képeslapot többnyire azért küldünk, hogy megmutassuk hol voltunk, hol élünk éppen. Vagyis az információ valaki másnak szól. Most ezen a dolgon fordítok egyet, ezek a képeslapok főként a falut ismerőkhöz szólnak. Többnyire az ismert környezetünket láthatjuk korábbi időkben, de ma már nem így néz ki vagy éppen pont olyan, mint száz évvel ezelőtt volt.

Ha az ember ki lép a világ elé, akkor illik felvenni egy szebb ruhát. Ezt szem előtt tartva némi retusálást végeztem, ha az adott képeslap hányattatott sorsa megkívánta azt. A gyűjtést folytatom, ha van valakinek itt nem látható képeslapja, akkor egy digitalizált képet szívesen fogadnék róla. A tőkeerős konkurencia végett nem tudom megvenni mind.

 
     

Képeslapok elválaszthatatlan barátja a bélyeg, bár némi lagyos vízzel oldható a kötésük.

Gondoltam itt nem téma idegen a kérdés.

Batthyány Lajos bélyegekkel nem bővelkedünk, de azokban sincs sok köszönet. Nem igazán vagyunk jók abban, hogy elismerjük Neki azt a tevékenységet és önfeláldozást, amit meg szeretnénk köszönni.

 
     

 v20230125