Ezen a részen a faluval kapcsolatos olyan információkat gyűjtöm, amelyek egy ide látogató számára fontosak lehetnek és a jelen korhoz kötődik.

Kezdjük az ismerkedést a falu címerével, melyről az alábbi linken bővíthetjük ismereteinket pár szakavatott kifejezés formájában: csücskös talpú kék pajzsban, zöld talajon, kváderkövekből épült, kéttornyú, gombban végződő, gúlasisakos, kereklőréses, ezüstszínű ikervárat ábrázol, amelyet ezüstszínű híd köt össze.

Színeinek meghatározása - kék és ezüst - feltételezhetően 1907-ben még élő hagyomány alapján történhetett és került a törzskönyvezett címerek közé. Sőt nagy felbontásban le is tölthetjük innét.

 
     

Köztéri szobrok és látnivalók Ikervárott - tekintettel a falu történelmére és vallásosságára, nem meglepő, hogy bővelkedik a település méretéhez viszonyítva köztéri látnivalókkal.

Csak felsorolásszerűen: Batthyány kastély, vízerőmű, duzzasztógát, víztorony, Batthyány szobor, Millenium emlékmű, Hősök szobra, templom és templomkert, keresztek és vallásos szobrok.

 
     

Falunk talán egyik leglátványosabb látnivalójával mégis a Civertan Grafikai Stúdió oldalán találkozhatunk. Több légifotó segítségével ismerkedhetünk meg a településünkkel. Nem hiszem, hogy lenne valaki, aki ne próbálná megkeresni a saját házát a képeken. Hogyan is láthatták azt a madarak 2002-ben. Sajnos a képek felbontását, méretét lekorlátozták, gondolom saját gazdasági érdekük végett.

A távolról jöttek számára is érdekes lehet fentről szemlélni a Batthyány kastélyt. Aki egyszer odakattint az oldalukra, az ott is marad egy darabig. A képek a internet elérhetőség nélkül (offline) itt nézhetők meg.

 
     

Ha kultúráról beszélünk kis falunk viszonylatában, akkor annak a központi forrása az Ikervári Általános Művelődési Központ. Anno gimnazistaként a kőművesek mellett dolgoztam nyáron az építkezésén. Hát jól elrepült ez a harminc év, de a keresetből vett MK27-es magnóm még meg van. Persze a kulturális életnek csak a lehetőségét teremtette meg az épület, a benne dolgozó emberekben rejlik a lényeg. Ők pedig kimagaslóan végzik a munkájukat. A linket a messziről jövő vendégeknek rakom ide, hogy informálódhassanak a lehetőségekről. Az intézmény honlapja a képre kattintva érhető el.

 
     

Vasi népdalok és énekelt versek előadója Castrum Gemini Énekegyüttes , melynek egyik előadását Ide kattintva megnézheted. Az oldalon lévő videó ablakba kattintva indul a lejátszás. Egy kis informatikai trükkel meg is őrizhetjük magunknak a videókat, ezt elősegítve az internet elérés nélküli (offline) verzióban itt letölthető.

A Kulturális és Művészeti TV honlapján megnézhető falunk lakóiból álló művészeti csoport  színjátszása is.  A szatócs bátyja  vásári komédia az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház előadásában. A videó a komédia címére kattintva tekinthető meg, valamint az internet elérés nélküli verzióban itt érhető el. Felvételeket Petky Mátyás készítette.

 
     

Nem mehetek el szó nélkül a Próza mondó nyugdíjasaink 2010-es évi eredményei mellett,  az egyéni eredmények mutatják a közösség erejét is.

Markó Jánosné és Kupi János nyugdíjasaink a megyei elődöntőből bejutottak a győri regionális döntőbe, adta hírül a Vas Népe újság. De van ez tovább is...

Rá szeretném irányítani a figyelmet a nyugdíjas klub és az aktív közösségi életvitel fontosságára.

 
     

Ide raktam egy könyvajánlót, melyben Ikervárhoz kötődő könyvekre hívom fel a figyelmet. Ajánlom megismerésüket és beszerzésüket, ha még van rá lehetőség. Lehet, hogy most nem érezzük még fontosságukat, de ez tíz év múlva már biztos nem lesz lehetséges. Unokáink már nem tudják beszerezni, mi még meg tudjuk tenni számukra.

 
     

Még saját UFO-nk is van! Mindig éreztem, hogy különleges a falu!

Amikor rákerestem Ikervárra a légi felvételek között, felfigyeltem egy érdekes dologra. Egy szivárványszínű jelenségre. Természetesen mi lehetne más, mint egy UFO, amely követ egy repülő gépet, mert nekünk olyan is van ám. Csak ki kell nézni a szántóföldre.

Sőt le is szálltak, erre is megtaláltam a bizonyítékot. Lehet, hogy köztünk járnak? :-)

 
     

v20110420