Ide kerülnek azok a cikkek, amelyek nem szorosan kapcsolódnak valamelyik témacsoporthoz.

Szines hírek, humorosabb kérdések, több témát átfogó tájékoztatók, no meg amit nem tudok hová tenni.

Például Ikervárhoz szorosan nem tartozó, de a kutatásom során fellelt témákat, dokumentumok feldolgozását, melyek még nem kerültek publikálásra máshol. Valaki a nagy éterben valószínűleg örömmel fogadja majd. Azért ne gondoljunk téma idegen írásokra. Érdemes lesz elolvasni azokat is, különben nem fordítanék rá figyelmet.

 

Három ikervári leány története a régmúlt újsághíreiből

Foki Etelka - szerelem bolondulásig, 1933-as újsághírből

Németh Anna - szerelem a halálig, 1934-es újsághírből

Szabó Rozália -  önfeláldozó magatartás, 1898-as újsághírből

A cikk végén némi magyarázatot adok arra, hogy miként befolyásolta a duzzasztómű a Rába vízszintjét a falu mellett és miért is nem ugrottak a legények a combközépig érő vízbe. Mit is jelent az a "negyedfélméter kanyargó" víz.

 

Még 2015-ben olvastam a National Geographic-ban Gáspár Ibolya írását Batthyány Gyuláról, aki a mártír miniszterelnökünk dédunokája volt. Valójában az egyik képaláíráson gondolkodtam el, amelyen Molnos Péter művészettörténész egy ismeretlen képet vizsgált és feltevése szerint 1910 tájékán valamelyik Batthyány kastélyban festhették.

Elkezdtem vizsgálni a képen lévő információkat és a rendelkezésemre álló korabeli képek és adatok közötti összefüggéseket. A kép ikervári kapcsolatát és a pontos helyszín ismeretéről árulkodó részleteket tárom fel.  Valamint Batthyány Gyula élete és festészete iránt érdeklődők figyelmébe ajánlok könyveket a harmadik gomb alatt.

 

Rakssányi Gyula mérnök 1879-ben gondolt egyet és olyan térképet rajzolt, ahol a földrész csak imitálja a kérdéses területet, de az idő egy nagyobb korszakot ölel át és folyamatában jeleníti meg a történelem alakulását.

Két ilyen térképhez jutottam hozzá, az egyik az 1848-1849-es szabadságharc térképe, a másik a Magyar történelem 1900-ig, hozzáférhetővé tettem linkszerűen még egy harmadik munkáját is Napoleon életéről és hadjáratairól. Elérhetővé teszem nagy felbontásban is. Illetve a szerzőről és a műveinek fogadásáról pár szót szedtem össze.

Ez inkább csak az érdekesség kategória, de pár percet megérdemel, nehogy valaki feltalálja újra.

 
 

 

 

Még saját UFO-nk is van! Mindig éreztem, hogy különleges a falu!

Amikor rákerestem Ikervárra a légi felvételek között, felfigyeltem egy érdekes dologra. Egy szivárványszínű jelenségre. Természetesen mi lehetne más, mint egy UFO, amely követ egy repülő gépet.

Sőt le is szálltak, erre is megtaláltam a bizonyítékot. Lehet, hogy köztünk járnak? :-)

 
 

 

 

Már a török időkben is jelentős volt településünk. Ennek egyik fényes bizonyítéka tán ezen a török korabeli térképen való ábrázolása településünknek.

Hatalmas adag lokálpatriotizmussal és humorral értelmezve.

 
 

 

 

Nem, ezek a csúcsok nem a falu határában vannak. De gondoltam nyitok egy kis sarkot a régiségeknek, pillanatnyilag legek címmel.

Például a legkorábbi ikervári telefonkönyv - ami 1943-as.   Vagy az 1898. december elsején lepecsételt bélyegek. Persze ezek királysága időleges, mert könnyen előkerülhet még náluk legebb:-)    Ahogy jönnek a dolgok, úgy bővítem majd ezt a sarkot.

 
 

 

 

Batthyány Lajos emlékérmék

A 2007-es Batthyány Emlékév kapcsán került kiadásra az 5000 Ft-os érme, ami jó befektetés lett volna, mert már 8900 Ft-on áll az ára. Tekintettel, hogy nem vagyok járatos a témában, keresek majd valakit, aki pár gondolatot tud ezek kapcsán megosztani velünk.

 
 

 

 

A gyűjtő szenvedély veszélyes kórság.

Elkerülésére beszűkítettem a gyűjtési köröm.

Az én kórságomra is van gyógyír. Amiért áldoznék, vagy cserélnék.

Egy "lefotózott" képeslap vagy fénykép elküldve már nem veszik el a jövő számára.

Saját jelenbeli felelősségünk, hogy a múltat megőrizzük a jövő generáció javára.

 
     

 v20230327